Angst

Angst for træning!

Kan du ligesom mig mærke din maxpuls bare ved tanken om at træne? Bare rolig, du er ikke alene. Mange som lider af angst oplever stor ubehag og angst bare ved tanken om at bevæge sig. Men du kan overvinde din angst for træning og få din trænings glæde igen med nogle få hjælpemidler.

I dette indlæg vil jeg prøve at give dig min træningshistorik og mine strategier så jeg trods min angst kan få trænet og holde min kondition ved lige. Jeg vil blandt andet give dig min 4-trins liste til at nå dine mål. Jeg håber at du vil kunne bruge og lide indlægget.

Min træningshistorik

Man kan ikke sige at jeg er sportstypen, men jeg har altid holdt meget af at dyrke sport og at røre mig. Jeg har i flere år gået til badminton, dans, løb og fitness. Jeg elskede det!

Udover træning, elsker jeg også mad. Det var før min angst brød frem ikke noget problem. Jeg trænede kiloene af, lige så hurtigt som de kom på. I dag er det desværre noget anderledes. Jeg er nok hvad man vil kalde godt fyldig og rund i mit udseende. (Lad os bare sige det pænt: “der er rigeligt af mig at elske!”)

Inden jeg fik angst løb jeg 4-5 gange i ugen og havde en krop som jeg var meget glad for. Jeg dansede og spillede badminton med stor glæde. Jeg elskede at presse mig selv og at se resultaterne af min træning.

Når jeg var ude at shoppe, var det en ren fornøjelse at gå i prøverummet. I dag er det noget anderledes. Med 25 ekstra kilo på sidebenene, kan det til tider godt være deprimerende at stå i et klaustrofobisk rum på 1 kvadratmeter, hvor jeg fylder det meste.

Efter at jeg fik angst brød jeg mig bestemt ikke om at få min puls op. Hvis mit hjerte slog hurtigt, var jeg overbevist om at jeg ville dø. Jeg blev svimmel og alt sortnede for mine øjne. Jeg blev flov når det skete og isolerede mig derfor og undgik at få pulsen op. Det resulterede desværre bare i for mange ekstra kilo og dårligt selvværd. En dårlig cirkel blev startet.

Sådan kommer du igang med at træne trods din angst

Hvis du sidder hjemme og ikke kan komme ud af døren for at træne, kan du måske bruge nogle af de følgende 4 råd for at komme igang igen. Jeg vil tage udgangspunkt i min egen angst, men principperne kan du bruge uanset hvilken angst du oplever.

Step #1 – Identificer hvorfor du er bange for at træne

Jeg var bange når jeg mærkede min puls stige fordi jeg var bange for at få et angstanfald. Hvis man først har prøvet at opleve et anfald, vil man gøre ALT for at det ikke sker igen. Jeg var angst for angsten.

Step #2 – Find ud af hvordan du kan blive tryg ved din træning

Jeg var bange for at falde om og dø et sted hvor ingen kunne finde mig og hjælpe. Løsningen for mig var at træne et sted og på et tidspunkt hvor der er mange mennesker omkring mig. Andre løbere foretrak den fredelige skov eller strand når de løb, men jeg løb midt på hovedgaden hvor der altid var mennesker omkring mig.

Jeg var tryg hvis jeg havde en god ven ved min side, eller hvis jeg havde min mor eller far i røret via headset. (De andre løbere troede jeg hørte musik, men min mor og far var på den anden side)

En anden faktor som har stor indvirkning på din angst er dine tanker. Mine tanker kredsede hele tiden om negative ting. Hvad nu hvis jeg får hjertestop? Vil folk omkring mig vide hvordan de skal hjælpe mig? Besvimer jeg? Kommer jeg til at kaste op? osv, osv.

Jeg besluttede mig for at fokusere på det positive omkring min træning istedet for alt det negative (JA, det er lettere sagt end gjort, men det er muligt!) I starten bliver det måske lidt mekanisk, men jo mere du øver dig jo mere naturligt bliver det for dig. Skriv evt alle de positive ting ned på en seddel som du kan finde frem når angsten for træningen melder sig.

Step #3 – Sæt dig et mål og læg en plan for hvordan du når det

Mit første store mål var at kunne være i træning med høj intensitet uden hele tiden at tage min puls og lave kropsanalyser for at tjekke om alt var som det skulle være.

Frem til at nå mit mål var der mange delmål. Bla at øve at gå længere og længere væk fra min lejlighed. Planen var at komme en gade længere væk fra lejligheden hver uge. Et andet delmål var at tage trapperne hver dag op til 5. sal for at lære at være i min krop (uden at analysere den og tage pulsen) selvom pulsen var høj. Endnu et mål var at løbe en tur uden at have en livline med mig i øret.

Øvelse: Brug mål for at reducere din angst for træning

Tegn en trappe på et A4 papir og skriv dit store mål på øverste trin. På trinnene nedenunder skriver du de delmål som du skal klare før du kan nå dit store mål. Hæng tegningen på dit køleskab så du hele tiden bliver mindet om hvad målet er.

Step #4 – Pres hele tiden dig selv lidt mere (eller få en god ven til det)

Øvelse gør mester. Det er nok en af de værste sætninger jeg ved, men det er virkelig rigtigt. Hvis ikke du udfordrer din angst, bliver det aldrig bedre.

Fortæl en god ven eller et medlem af din familie hvad dit mål er og hvordan du kommer derhen. Bed ham eller hende om at holde dig op på dit mål og bed vedkommende om at presse dig lidt hele tiden (på en kærlig måde).

Min træning i dag

Billedet ovenfor er taget i motionscentret i dag. På alle maskiner står teksten “PAS PÅ….Føler du dig utilpas STOP træningen straks”. Førhen kunne denne tekst få mig til at stoppe træningen og gå hjem igen. Jeg blev dårlig af at træne, men det kan “almindelige” mennesker uden angst altså også gøre. Man oplever en vis form for ubehag ved træning! Sådan er det bare, punktum. Man skal lære at skelne mellem det ubehag man oplever. Er det angsten som giver dig ubehag, behøver du ikke at stoppe din træning, men blot kontrollere angsten og fortsætte.

Jeg kan stadig mærke angsten komme før min træning, men den får ikke lov til at vinde! Jeg træner i motionscenter 2 gange i ugen og har min angst med hver gang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Må jeg gerne tilpasse annoncer til dig? Mine partnere indsamler data og bruger cookies til annoncetilpasning og -måling. Læs mere om hvad mine partnere bruger data tilBeslutningen kan ændres senere inde på siden med Cookie- og Privatlivspolitik.

Nej tak